Coses que potser no sabeu sobre phpMyAdmin: l’historial, les funcions i el codi darrere de l’aplicació popular per a l’administració de bases de dades MySQL

TL; DR: Un projecte de gairebé 20 anys amb base de codi estable i flexible, phpMyAdmin és el programa personalitzat per a la gestió de bases de dades MySQL i MariaDB. El programa de codi obert permet als desenvolupadors importar i exportar dades, administrar servidors i configurar permisos d’usuari mitjançant una interfície web o accés remot. L’administrador de projectes i el coordinador d’infraestructures, Michal Čihař, va compartir amb nosaltres tres funcions de phpMyAdmin menys conegudes, així com el funcionament del codi en una recent auditoria de seguretat. Amb una nova versió prevista a principis del 2017, phpMyAdmin continua desenvolupant eines eficaces, eficients i potents per als administradors de llocs web..

Fa uns 15 anys a Praga, Michal Čihař va contribuir amb una traducció actualitzada txeca a una jove però popular aplicació PHP i al programa d’administració MySQL.

Les traduccions de phpMyAdmin eren “gairebé inexistents en aquell moment”, va dir. Si bé la majoria d’ordinadors poden entendre l’anglès, Michal ha volgut ajudar el programa a ser més accessible i còmode per als parlants d’anglès no nadius.

Va escriure els usos del marc phpMyAdmin per gestionar traduccions en línia i posteriorment va contribuir amb el codi de conversió de caràcters, convertint-se finalment en l’administrador de projectes i el coordinador d’infraestructures a càrrec del lloc web del projecte, el servidor de demostració, el wiki i ajudant allà on sigui necessari..

Ara, segons l’eina, l’eina gratuïta i de codi obert per a la gestió de bases de dades arriba amb una reputació que ha eclipsat una funcionalitat estricta per convertir-se en més basada en la tradició,.

“Vam estar allà des del començament, des que MySQL i PHP van començar a utilitzar-se”, va dir. “Des d’aleshores, ens vam convertir en una mena de programes estàndard que les empreses d’allotjament ofereixen per gestionar MySQL. El MySQL és difícil de gestionar a través del web, i és per això que ens instal·lem en la majoria dels casos. És per això que som tan coneguts. “

Les tres maneres de fer de Michal de manera especial amb PhpMyAdmin

La majoria d’usuaris phpMyAdmin utilitzen l’eina per crear, modificar o suprimir bases de dades, taules, camps i files, juntament amb la gestió d’usuaris i permisos..

Captura de pantalla de la interfície phpMyAdmin

No deixeu que la interfície senzilla us enganyi: phpMyAdmin fa un cop de puny quan es tracta de la gestió de bases de dades MySQL.

L’equip del projecte, però, ha escoltat parlar de diverses maneres inventives d’aplicar phpMyAdmin: alguns són casos d’ús forts de funcions poc conegudes, mentre que altres pràctiques són més sorprenents i desconcertants, va dir Michal..

1. Transformacions del navegador: mostren imatges desades a la base de dades

El camp desplegable de transformació del navegador enumera un conjunt de transformacions predefinides i la documentació de phpMyAdmin explica com crear les vostres opcions personalitzades. Segons Michal, les transformacions es poden aplicar a nivell mundial a la base de dades o al tipus MIME.

“Tenim moltes funcions que només fan servir alguns usuaris”, va dir. “Les transformacions del navegador us permeten aplicar transformacions personalitzades en navegar per les dades. Es pot utilitzar per a qualsevol cosa, des de mostrar una imatge emmagatzemada a la base de dades, fins a qualsevol tipus de processament personalitzat que vulgueu. És un sistema extensible i el podeu utilitzar per a qualsevol cosa. “

2. Gestió de continguts: procedeixi pel vostre propi risc

Un dels usos més estranys que ha escoltat Michal és la gent que utilitza phpMyAdmin en lloc d’un sistema de gestió de continguts. Va teoritzar la infinitat de funcions de phpMyAdmin, juntament amb la base de codi oberta, proporcionen als desenvolupadors prou oportunitat d’estalviar diners i reduir el nombre de sistemes que funcionen al seu servidor..

“Tenen alguna cosa per obtenir dades de la seva base de dades, però no volen comprar la interfície d’administració i utilitzaran phpMyAdmin per a això”, va dir. “No sé per què i realment no crec que sigui una bona forma, però mostra fins a quin punt és ampla l’ús de phpMyAdmin”.

3. Accés remot: connecteu-vos directament amb les dades del vostre servidor

Un dels majors avantatges d’utilitzar phpMyAdmin, segons Michal, és l’accés remot a les bases de dades MySQL i MariaDB. Si MySQL és un component central de la pila d’aplicacions web de codi obert LAMP (Linux, Apache, MySQL, Perl / PHP / Python), phpMyAdmin connecta els desenvolupadors als seus servidors.

“La majoria dels amfitrions no ho tenen directament”, va dir. “Hauríeu d’ordenar una connexió amb el servidor o fer servir qualsevol altra cosa.”

L’auditoria de seguretat amb èxit no troba vulnerabilitats greus en el codi base

Més recentment, l’equip de phpMyAdmin va realitzar una sèrie d’auditories de seguretat, iniciades per un patrocinat pel Fons Obert Secure de Mozilla. El projecte phpMyAdmin va ser un dels primers seleccionats per al primer any del programa de Mozilla per auditar, reparar i verificar la seguretat del programari clau de codi obert..

Col·lecció d’imatges que mostren membres de l’equip de phpMyAdmin

El petit equip de phpMyAdmin distribuït arreu del món però es manté en contacte mitjançant IRC. Michal Čihař, a la part superior esquerra.

Mentre que l’auditoria de Mozilla (que Michal va dir que va inspirar auditories posteriors d’altres organitzacions) va trobar algunes qüestions menors, Michal està orgullós que les 508.000 línies més de codi de phpMyAdmin no tinguessin greus debilitats..

L’equip de phpMyAdmin va passar prop d’un any tractant els problemes de prioritat mitjana i baixa mentre publicava freqüents actualitzacions de seguretat. Michal va dir que gairebé tots els problemes de les auditories han estat resolts, però no totes les solucions han estat publicades fins al moment.

“No tenim diners per fer auditories de seguretat periòdiques”, va dir, i va afegir que l’auditoria de Mozilla va aportar més experts i atenció als problemes de captació tan aviat com apareixen. “Ara tenim una atenció contínua a la seguretat en comparació amb l’atenció ocasional que teníem abans.”

Desenvolupant i donant suport a phpMyAdmin per a la comunitat global d’usuaris

Les primeres contribucions de Michal als sistemes de gestió de traduccions de phpMyAdmin estan donant els seus fruits: més de 90 idiomes són compatibles amb diferents graus.

Tot i que menys de 10 persones formen l’equip del projecte phpMyAdmin, aproximadament 700 col·laboradors han compromès el codi al llarg dels anys.

“Gairebé cada dia ens arriba algun codi”, va dir Michal.

Els usuaris poden esperar una actualització a la versió 4.7 al març. La nova versió es centra principalment en la racionalització del codi base, va dir Michal, juntament amb l’optimització i la externalització de les biblioteques de scripts incrustades..

“No hi ha molt per fer noves funcions, però realment ens hem centrat en netejar la base de dades i solucionar alguns errors pendents”, va dir. “Serà una cosa amb la qual la majoria de la gent no notarà una gran diferència, però, mirant internament, és una cosa que ens permet avançar més ràpidament.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me